9 Ιουλ 2009

Επιστολή στο ΣΕΠΕΔ 2/7/2009

Αρ. Πρωτ.: 29/2009

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2009

Προς:

Αναπλ. Διευθύντρια ΣΕΠΕΔ

κ. Μαρία Καλογεροπούλου

Κοιν.: Προϊστάμενο

Τμήματος Δ΄ Αισθητικής Αγωγής

κ. Κωνσταντίνο Καραμπερόπουλο


Αξιότιμη κ. Καλογεροπούλου,

Σε συνέχεια της χθεσινής μας συνάντησης στο Γραφείο σας, σας ενημερώνουμε και γραπτά για το πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με την μη καταβολή των οδοιπορικών στους Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων, οι οποίοι μετακινήθηκαν από τις έδρες τους στην Αθήνα στις 21 & 22 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων, με θέμα «Οι τέχνες στα Σχολεία – Οι Υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων αυτοεπιμορφώνονται», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑ.Λ Αθήνας.

Αιτία γι αυτό στάθηκε το γεγονός ότι η σχετική απόφαση έγκρισης συμμετοχής και μετακίνησης των ΥΠΟΚΑ του ΥΠΕΠΘ βγήκε καθυστερημένα κατά 15 μέρες από την έναρξη διεξαγωγής του σεμιναρίου μας, δηλαδή, 03/04/2009, με αρ. πρωτ. 38629/Γ7. Θεωρούμε ότι μπορείτε να κάνετε ενέργειες, που να αποκαθιστούν την τάξη και το δίκαιο.

Επίσης, αξίζει να χαιρετίσουμε τη θετική σας στάση και διάθεση να προωθήσετε άμεσα τις προτάσεις μας για μια Επιμορφωτική Διημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας και 5 Περιφερειακά επιμορφωτικά σεμινάρια από το ΙΝΕΠ, για όλους τους Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. και Δ.Ε. και ευχόμαστε αυτό να μην ειδωθεί ξεκομμένα από την θεσμοθέτηση μιας συνεχούς Επιμόρφωσης των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, αίτημά που εκφράζουμε σταθερά ως τώρα, χωρίς αποτέλεσμα.

Από τη χθεσινή συζήτηση μαζί σας καταρχήν και στη συνέχεια με τον Προϊστάμενο Αισθητικής Αγωγής κ. Κ. Καραμπερόπουλο, ήταν πραγματικά λυπηρή η πληροφορία ότι δεν έχει περάσει τίποτε στο ΕΣΠΑ από τις προηγούμενες Διευθύνσεις ΣΕΠΕΔ, που να αφορά στην αναβάθμιση του ρόλου και του έργου των Υπευθύνων Πολιτιστικών θεμάτων και των Πολιτιστικών προγραμμάτων και δρώμενων της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, μα και των άλλων Καινοτόμων Δράσεων.

Δεδομένου ότι, όπως είπατε, κάνετε προσπάθειες να ενταχθούν οι καινοτόμες δράσεις στο ΕΣΠΑ, έστω και τώρα, παρακαλούμε να προσθέσετε και τα δικά μας αιτήματα, όπως αυτά καταγράφονται και στην επιστολή μας προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, αρ. πρωτ.: 21 / 4 Μαΐου 2009.

  • Συγκεκριμένα, τα Θέματά μας για ένταξη και χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ ή τα ΠΕΠ και τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης είναι τα εξής:
  • Χρηματοδότηση και αναμόρφωση του πλαισίου διοργάνωσης των ΠΜΚΑ, ώστε αυτό να απαντάει στις ανάγκες της σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνικής πραγματικότητας με κριτήρια παιδαγωγικά και αισθητικά, χωρίς διαγωνιστικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Η μετατροπή τους σε Μαθητικά Φεστιβάλ είναι μια εναλλακτική πρόταση που έχει κερδίσει έδαφος στην πλειονότητα των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων και της Ένωσής μας.
  • Ουσιαστική χρηματοδότηση των πολιτιστικών προγραμμάτων των σχολείων
  • Σχέδια για τη δημιουργία σχολικών δικτύων πανελλήνιας εμβέλειας με θεματικές πολυπολιτισμικού περιεχομένου
  • Σχέδια Προώθησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και δικτύων στα Σχολεία με συμμετοχή των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων
  • Αναβάθμιση του ρόλου των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων
  • Αναδρομική καταβολή του μηνιαίου επιδόματος θέσης και άρση της θεσμικής ανισότητας
  • Εξασφάλιση των μορίων θέσης και αναγνώριση του εκπαιδευτικού έργου στις θέσεις ευθύνης
  • Θεσμοθέτηση σχεδίων συνεχούς επιμόρφωσης και κατάρτισης των ΥΠΠΟΚΑ
  • Εξασφάλιση των δαπανών μετακίνησης των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων για τις συναντήσεις τους με τους εκπαιδευτικούς και για τα σεμινάριά τους.
  • Χρηματοδότηση και λειτουργία Χώρου Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων με κατάλληλο εξοπλισμό και Γραμματειακή στήριξη
  • Δημιουργία και λειτουργία μεγάλων Σχολικών Πολιτιστικών Κέντρων ανά Νομό ή Δ/νση Σπουδών, κατά τα πρότυπα των ΚΠΕ, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ύπαρξη χώρων όπως Θέατρο, κινηματογράφο, αίθουσες διεξαγωγής σεμιναρίων και εργαστηρίων. τεχνών, αίθουσα Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων, Βιβλιοθήκης κλπ. για την παρουσίαση των μαθητικών πολιτιστικών δράσεων, τη διεξαγωγή των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, των Φεστιβάλ και άλλων happenings, καθώς επίσης για τη διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων εργαστηρίων, ημερίδων και συνεδρίων των εκπαιδευτικών κ.ά.

Επίσης, σας προτείνουμε το ΣΕΠΕΔ και ειδικότερα το Τμήμα Αισθητικής Αγωγής να ανοίξει δρόμους πολλαπλών συνεργασιών με το Υπουργείο Πολιτισμού, δεδομένου ότι ήδη διαθέτει σημαντικούς χώρους, ανθρώπους, δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προϊόντα (προγράμματα, μουσειοσκευές, video, dvd, έντυπα κλπ.) αλλά το πεδίο συνεργασίας έχει μια τεράστια δυναμική και δεν πρέπει να χάσει αυτή τη δυνατότητα και πρωτοβουλία.

Ζητούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τους προβληματισμούς και τα αιτήματά μας και να δρομολογήσετε τη διοργάνωση διαβουλεύσεων με προσεκτική και πολύπλευρη συμμετοχή πολλών παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας τόσο για την αξιολόγηση και μετατροπή του πλαισίου των ΠΜΚΑ όσο και για τα ζητήματα της ανάπτυξης της Αισθητικής Παιδείας γενικότερα, της αναβάθμισης των ΥΠΟΚΑ και της στήριξης των πολιτιστικών διεργασιών στα Σχολεία Π.Ε. & Δ.Ε.

Περιμένοντας τη δική σας ενημέρωσή για την πορεία των αιτημάτων μας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία στο σχεδιασμό προγραμμάτων που αφορούν στην προαγωγή του ρόλου των ΥΠΟΚΑ και στον εμπλουτισμό των δράσεων με τη συμμετοχή των μαθητών.


Με εκτίμηση,

για το Δ.Σ.

η Πρόεδρος

Χάρη Αλεξάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου