5 Δεκ 2009

Βιογραφικά




ΑΓΑΛΙΑΝΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
Πτυχιούχος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα «Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί». Πτυχιούχος αρμονίας. Aπόφοιτος της «Διετούς Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης Μουσικοκινητικής Αγωγής C. Orff». Tελειόφοιτη χοροθεραπεύτρια. Υποψήφια διδάκτωρ στο Φ.Π.Ψ Αθήνας. Έχει παρακολουθήσει 600 ώρες στο Orff Institute (Univesität Mozarteum) και σεμινάρια χορού και θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει μαθητεύσει κοντά στους Μόσχο και Διακογιώργη (σαντούρι) και Κλαπάκη και Γευγελή (παραδοσιακά κρουστά). Έχει διδάξει σε προγράμματα των γερμανικών Πανεπιστημίων Dortmund και Bohum, στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας, σε ΠΕΚ και σε άλλα επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών. Έχει χορογραφήσει παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας, των εταιριών «ΣΠΙΖΑ», «Θεατρικές μορφές του κόσμου» και ανεξάρτητες παραγωγές. Ήταν υπεύθυνη της σχολής μουσικής προπαιδείας του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας. Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των βιβλίων Φυσικής Αγωγής Α΄- Δ΄ τάξεων του Δημοτικού (ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ 2003). Διδάσκει στη Δ. Στράτου, στην επιμόρφωση της Σχολής Μωραΐτη. Είναι διορισμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.


ΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
Επιμελήτρια-θεωρητικός τέχνης και μουσειοπαιδαγωγός, μέλος της AICA. Επιμελείται εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες. Στις επιμελητικές και εκπαιδευτικές της δράσεις εστιάζει στις ανάγκες του ‘τόπου/τοπίου’ και στη συμμετοχή του κοινού. Είναι ιδρυτικό μέλος του φορέα η σπείρα για την προώθηση της εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής, κοινωνικής, καλλιτεχνικής. Συγγράφει κριτικά κείμενα και μονογραφίες εκθέσεων. Γράφει σε έντυπα περιοδικά και ιστοσελίδες πολιτισμού και συνεργάζεται με ευρωπαϊκούς οργανισμούς στο πλαίσιο δημιουργικών, καινοτόμων προγραμμάτων. Στα άμεσα ενδιαφέροντά της είναι οι κοινοτικές δράσεις, η εκπαίδευση εκπαιδευτικών, η συναισθησία, ο διάλογος τέχνης-επιστήμης, ο εθελοντισμός και το δίδυμο τέχνη-αυτογνωσία, για το οποίο συγγράφει σχετικό βιβλίο.


ΑΚΡΙΩΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίων πιάνου, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Διπλώματος Σύνθεσης & Διπλώματος πιάνου με Α’ Βραβείο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα: Στο Boston Conservatory of Music, MASS. ΗΠΑ με τις πιανίστες Jank Ja Woo & J. Qourdin, σειρά σεμιναρίων πιάνου με τους πιανίστες R. Lack, Sh. Stigliani, F. Clidat, W. Matschke, Γ. Βακαρέλη, Β. Τσόπελα, Th. Parascivsco, due Ganevi, διεύθυνση ορχήστρας του Μ. Λογιάδη, σύνθεσης Ν. Πλατύραρχου, Μορφολογίας του Ν. Καρυώτη και φωνητικής με τη σολίστ μονωδίας Μ. Φιδέλη. Επαγγελματική απασχόληση: 1993 πιανίστα στην κρατική σχολή ορχηστρικής τέχνης, 1981 – 1997 διδασκαλία πιάνου στο Εθνικό Ωδείο, 1997 καθηγήτρια μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


ΑΛΕΞΑΚΗ ΧΑΡΗ ή ΧΑΡΑ
Απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας (ΑΠΘ 1976). Εξωδιδακτικά, συντονίζει θεατρικές ομάδες μαθητών και μουσικές απόπειρες για τις Σχολικές Γιορτές. Το 1994 φεύγει με εκπαιδευτική άδεια και ειδικεύεται στο Δράμα και τις Δημιουργικές Τέχνες στην Εκπαίδευση στην Παιδαγωγική Σχολή Saint Lukes του Πανεπιστήμιου του Exeter UK, δίπλα στον μάχιμο Δάσκαλο, Ερευνητή και Συγγραφέα Malcolm Ross. Επιστρέφοντας, οπλισμένη με νέα παιδαγωγικά εργαλεία, εμψυχώνει Ομάδες Έκφρασης και Δημιουργίας μαθητών της, με στόχο την προσωπική ανάπτυξη, αυτονόμηση και δημιουργική τους εξέλιξη, σε φιλικό πλαίσιο όπου όλες οι φωνές έχουν χώρο. Το 1998 της δίδεται η ευκαιρία να πραγματώσει ένα σημαντικό όνειρο: Διοργανώνει την ίδρυση και πιλοτική λειτουργία του Τομέα Τέχνης και Πολιτισμού του 2ου Γραφείου Δ.Δ.Ε. Δ΄ Αθήνας, 1998-2003, ο οποίος λειτουργεί ως κρίκος δημιουργικής διασύνδεσης των σχολείων με την κοινωνία. Mε συναδέλφους που νοιάζονταν για την έλλειψη αισθητικών εμπειριών, πολιτιστικών ευκαιριών και επιλογών στα σχολεία, συγκροτεί ένα άτυπο κοινωνικό δίκτυο που στηρίζει τη διοργάνωση Πολύτεχνων Μαθητικών Διαδημοτικών Φεστιβάλ Έκφρασης και Δημιουργίας, ενός διαλόγου με την κοινωνία που ενώνει και εμπνέει, με συνεχώς αυξανόμενη δημιουργική συμμετοχή Μαθητών-τριών, Εκπαιδευτικών, Γονιών, Καλλιτεχνών, Στελεχών Πρόληψης και Εκπροσώπων των Τοπικών Φορέων. Από το 2003, ως Υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Δ.Δ.Ε. Δ΄ Αθήνας, συνεχίζει να στηρίζει τη διοργάνωση Μαθητικών Φεστιβάλ Έκφρασης και Δημιουργίας σε ευρύτερη κλίμακα. Εμψυχώνει Επιμορφωτικούς Κύκλους Εργαστηρίων Έκφρασης και Δημιουργίας και Ημερίδες για εκπαιδευτικούς. Συμμετέχει σε Συμπόσια και Συνέδρια για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση και συνεχίζει να μαθητεύει στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ). Ήταν μέλος της συγγραφικής Ομάδας Δ.Ε. του βιβλίου: «Εγχειρίδιο Σχολικών Πολιτιστικών Προγραμμάτων για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» (2006-07), μια ευγενική παραγωγή της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.


ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1959. Πτυχιούχος του Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία της Τέχνης του Α.Π.Θ. και τώρα υποψήφιος δρ. στο Μ.Ι.Θ.Ε. με θέμα τη διδακτική της φιλοσοφίας. Ζει και εργάζεται στις Σέρρες ως φιλόλογος, Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων και επιμορφωτής Β΄ επιπέδου. Διοργανωτής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων, εισηγητής και εμψυχωτής βιωματικών εργαστηρίων.


ΑΡΒΑΝΙΤΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως δασκάλα Αγγλικής Γλώσσας. Είναι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Από το 2006 είναι Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Έχει διοργανώσει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με θέματα που αφορούν τις τέχνες και τον πολιτισμό και δραστηριότητες για μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει κάνει εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια σχετικά με τις τέχνες σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και έχει πάρει μέρος με ανακοινώσεις της σε συνέδρια. Συμμετείχε ως επιμορφώτρια σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με θέμα το Αρχαίο Θέατρο, σε τοπικά σεμινάρια του ΥΠ.Ε.Π.Θ. σχετικά με την Αισθητική Αγωγή στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο και σε προγράμματα Π.Ε.Κ. εισαγωγικής επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχουν δημοσιευθεί μελέτες της σε προγράμματα θεατρικών παραστάσεων και περιοδικά, άρθρα και κριτικές θεάτρου στον ευβοϊκό τύπο.



ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
Εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής. Κάτοχος BA, Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ε.Α.Π., κάτοχος ΜΑ, Σπουδές στην Εκπαίδευση, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ε.Α.Π. Υποψήφια δρ. στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου πανεπιστημίου. Υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως μουσικός. Από το 2004 είναι αποσπασμένη στη θέση της Υπευθύνου Αγωγής Υγείας Π.Ε. Πειραιά με έντονη δραστηριότητα στο χώρο των Καινοτόμων Δράσεων και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε). Έχει την ευθύνη και την επιμέλεια των παιδαγωγικών εκδόσεων της Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε καθώς και περιοδικών εκδόσεων προγραμμάτων τοπικής και εθνικής εμβέλειας για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την υγεία. Είναι συγγραφέας του Διδακτικού Πακέτου για τη Μουσική Αγωγή της Α΄ και Β΄ Δημοτικού (Π.Ι., 2009).


ΑΣΣΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (1985-1990). Το 1987 έκανε τη σκηνογραφία του έργου "Ο Μικρός Πρίγκιπας" με την ομάδα Αναζήτηση, (θέατρο Καβάλας," ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ")-Εισαγωγή στο Μαθητικό θέατρο. Το 2005 δημιούργησε την Performance με τίτλο "9 Μουσικές Ζωγραφιές", (Β΄ Βραβείο, Π.Μ.Κ.Α.). Το 2006 σκηνοθέτησε το μυθιστόρημα του Μ. Έντα "Oι κατακόμβες του Μισραίμ", (Β΄ Βραβείο, Π.Μ.Κ.Α). Το 2007 σκηνοθέτησε το 2ο έργο της με τίτλο "Όνειρα Εικονικής Πραγματικότητας". Το 2008 συμμετείχε στο πρόγραμμα «Με μια κάμερα στο χέρι» με το βίντεο "τα παιδιά". Το 2009 σκηνοθέτησε το έργο "www.Mary Poppins11gym.gr", (Γ΄ Βραβείο, Π.Μ.Κ.Α.). Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις Τέχνης: "Η΄ ΔΗΜΗΤΡΙΑ", Βαφοπούλειο (1993), Δ.Ε.Π.Κ.Α, Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών (1994), "Λ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΑ", Πινακοθήκη Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (1995), "Έκθεση Μινιατούρας", ΙΑΝΟΣ, Θεσσαλονίκη (2000), "99+1 Εικαστικοί", Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Απ.Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης (2004), τρεις ομαδικές εκθέσεις "111+1" Ιωάννινα, Αθήνα, Ιερισσός και συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο Τέχνης της Ιερισσού του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. (2006), "Ομαδική έκθεση μελών του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε, Περιστύλιο (2007) κ.ά. Είναι Καθηγήτρια Καλλιτεχνικών στην Μέση Εκπαίδευση, μέλος του Δικτύου "Θέατρο στην εκπαίδευση", του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε και του Συλλόγου Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Β. Ελλάδος. Συμμετοχές και εισηγήσεις στους συλλόγους που ανήκει. Δημοσιεύσεις στο περιοδικό ARTI 1991 (δύο άρθρα περί σκηνογραφίας), Εικαστική Παιδεία 2006 και 2008, περιοδικό Θέατρο στην Εκπαίδευση 10ο τεύχος, κλπ.


ΑΥΔΗ ΑΒΡΑ
Είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο αρχαίο θέατρο και υπηρετεί ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε συστηματικά με το Εκπαιδευτικό Δράμα και με το σχολικό θέατρο, τόσο από την πλευρά της θεωρίας όσο και από την πλευρά της εφαρμογής, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισε από μεταπτυχιακές σπουδές και σχετική έρευνα. Ασχολήθηκε, επίσης, με τη γλωσσική διδασκαλία και συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των εγχειριδίων «Έκφραση – Έκθεση για το Λύκειο». Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για τη γλωσσική διδασκαλία και το Εκπαιδευτικό Δράμα και από το 2001 διδάσκει τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Θέατρο στο σχολείο» στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Φιλόλογος, Λόγος και Πράξη, Επίλογος και σε πρακτικά συνεδρίων. Συνέγραψε, σε συνεργασία με τη Μελίνα Χατζηγεωργίου, το βιβλίο «Η τέχνη του Δράματος. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής» (Μεταίχμιο 2007).


ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΕΒΗ
Μεγαλωμένη σε μουσική οικογένεια, έζησε μέσα στη μουσική από παιδί (πιάνο με τη Μ. Παπαϊωάννου - συμμετοχή σε φωνητικά σύνολα με ρεπερτόριο κλασικής και σύγχρονης μουσικής). Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν. Αθηνών (1982-86) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1986-89). Συμμετείχε στο θεατρικό σεμινάριο «Το ανθρώπινο σώμα ως μουσικό όργανο» της Μίρκας Γεμεντζάκη (1991), μελετώντας μαζί της και ιδιαιτέρως φωνητικά. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί: Με το Θεσσαλικό Θέατρο, με την Μ. Γεμεντζάκη (Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, 1991), με την «Ανάλια» της Μ. Τσούτη, με το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας, με το Γ΄ Πρόγραμμα, με το «Αμφιθέατρο» του Σπ. Ευαγγελάτου, με τον Μιχ. Κακογιάννη, με το Εθνικό Θέατρο -σε σκηνοθεσίες των Κ. Τσιάνου,Στ. Τσακίρη, Γ. Ζαμπουλάκη, Άσ.Τομπούλη - κ. ά. Παράλληλα ασχολείται από το 1991 με τη θεατρική αγωγή για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου (12ο, 13ο και 5ο Δημ. Σχολεία Χαλανδρίου, Πνευμ. Κέντρο Κυψέλης Αίγινας, Παιδ. Χορωδία Χίου και 2ο Γυμ. Μαρκοπούλου). Ως φιλόλογος έχει ασχοληθεί με τη φιλολογική επιμέλεια κειμένων, με τη διασκευή παραμυθιών και θεατρικών έργων και με την καταγραφή και ταξινόμηση του Αρχείου του Αιμίλιου Χουρμούζιου (Ίδρυμα Χουρμουζίου-Παπαϊωάννου, 2000-03).


ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I και είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Princeton. Έχει διδάξει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Κύπρου και Αθηνών. Από το 2005 είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει τη μονογραφία La robustesse du bien (Nîmes: Éditions Jacqueline Chambon, 1996) καθώς και εγχειρίδια για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στο Λύκειο, και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους, κυρίως στον χώρο της γνωσιολογίας, της ηθικής, και της ιστορίας της φιλοσοφίας.


ΓΙΑΠΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Πτυχίο Καθηγητή Χορού) και στο Laban Centre for Movement and Dance (Diploma in Dance Theatre). Έχει χορέψει σε παραγωγές των ομάδων χορού Οκτάνα, Ήρως Άγγελος, Sine Qua Non, Transitions, Ομάδα Εδάφους. Έχει χορογραφήσει και επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Ήταν μέλος της χορογραφικής ομάδας των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος χορού στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Επίσης έχει οργανώσει και διδάξει σεμινάρια χοροθεάτρου, τεχνικής σύγχρονου – μοντέρνου χορού για ανθρώπους χωρίς κινητική παιδεία. Υπήρξε υπεύθυνος του Εργαστηρίου Χορού και Κίνησης του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός». Παράλληλα με το χορό ασχολείται και με τις εναλλακτικές θεραπείες. Έχει αποφοιτήσει από την σχολή Natural Health Science και ασκεί ρεφλεξολογία, ηλεκτροβελονισμό και συμβουλευτική ολιστική διατροφολογία.


ΓΚΟΒΑΣ ΝΙΚΟΣ
Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης και εμψυχωτής νεανικών θεατρικών εργαστηρίων με ΔΗΠΕΘΕ, Πανεπιστήμια και ανεξάρτητες ομάδες. Το 1994 ιδρύει στο Λονδίνο το Theatre Lab Company (Hellenic Foundation Award 1997) και το 1998 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (πρόεδρος 1998-2008). Είναι Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής. Αττικής από το 1998 και έχει διδάξει σε επιμορφωτικά προγράμματα για το θέατρο στην εκπαίδευση (ΠΕΚ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Central School of Speech and Drama (UK), πρόγραμμα Μελίνα, Δημοτικά Θέατρα, κ.ά.). Είναι εκδότης του περιοδικού «Εκπαίδευση & Θέατρο». Το 2002 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Για ένα νεανικό δημιουργικό θέατρο: ασκήσεις, παιχνίδια, τεχνικές» (Μεταίχμιο).


ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1951. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1975. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre και την Ecole Pratique des Hautes Etudes, όπου το 1976 έλαβε τον τίτλο D.E.A. και το 1979 το Doctorat de 3e cycle με θέμα διδακτορικής διατριβής «La notion de Liberté chez Nikos Kazantzakis». Από το 1994 είναι Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ειδικότητα «Νεοελληνικό Θέατρο και Πολιτισμός». Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα όπως: Νεοελληνικό Θέατρο και Κοινωνία, Θέατρο για Παιδιά και Νέους, Θέατρο και Εκπαίδευση, Ιστορία του Νεοελληνικού Θεάτρου, Συγκριτική Θεατρολογία, Κοινωνιολογία και Σημειολογία του Θεάτρου, τα οποία αποτελούν αντικείμενα των ερευνητικών ενδιαφερόντων του. Έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμα πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, σεμινάρια και συμπόσια με ανακοινώσεις σε θέματα της ειδικότητάς του. Είναι μέλος σε επιστημονικές εταιρίες και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Τέχνης και Λόγου του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Π.Τ.Δ.Ε., μέλος του American Bibliography Institute, κάτοχος του βραβείου Νίκου Καζαντζάκη (1991). Έχει πλούσιο και πολύπλευρο δημοσιευμένο έργο σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, σε πρακτικά πανελληνίων και διεθνών συνεδρίων.


ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα, στο Βύρωνα. Στα χρόνια του Λυκείου, είχε δάσκαλο στα καλλιτεχνικά τον Αντώνη Πολυκανδριώτη (1963-1966). Σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική με τον Πάνο Σαραφιανό (1966-1968), Γλυπτική και Θεωρητικές Σπουδές στην Α.Σ.Κ.Τ. (Αθήνα 1967-1972 ), Γραφικές τέχνες και Διακοσμητική στην ΚΛΙΜΕΝΣ (1966-1968). Ασχολείται με όλο το φάσμα των τεχνών, αυτόνομα με την κάθε μια και την σε γενετικό πεδίο σύνθεσή τους, στην κατεύθυνση μιας ολικής έκφρασης και λειτουργίας, με παιδαγωγικά θέματα και την ειδική διδακτική των Εικαστικών Τεχνών, καθώς και με ζητήματα επικοινωνίας Τέχνης-Λαού (διδασκαλία, πειραματισμοί, μελέτες, δημοσιεύσεις). Έχει διδάξει σε σεμινάρια, επιδοτούμενα προγράμματα και άλλες σχετικές διοργανώσεις αντικείμενα όπως: Οπτική γλώσσα και επικοινωνία, αισθητική αγωγή, πολύτεχνη έκφραση κ.ά. Από το 1975 διδάσκει Εικαστικές τέχνες στο Κολλέγιο Αθηνών. Έχει συμμετάσχει, με εισηγήσεις και παρεμβάσεις σε συμπόσια, συνέδρια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικών, αφίσες και άλλα έντυπα. Από το 1967 παρουσιάζει συστηματικά τη δουλειά του στην Ελλάδα και στο διεθνή χώρο. Από το 1974 μετέχει ενεργά στις συλλογικές προσπάθειες για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των καλλιτεχνών και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της κοινωνικής λειτουργίας της τέχνης και του πολιτισμού στην Ελλάδα.


ΔΕΜΕΡΤΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Φιλόλογος και Θεατρολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και διδακτορική διατριβή στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Πατρών). Από το 1999 εργάζεται ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας. Έχει διοργανώσει, συντονίσει και διδάξει ως επιμορφώτρια σε σεμινάρια θεατρικής παιδείας, μεθοδολογίας πολιτιστικών προγραμμάτων και σε επιμορφωτικά προγράμματα ανάπτυξης σχολείου. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά επιστημονικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου. Συμμετείχε και συμμετέχει ως ερευνήτρια σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα φορέων, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, το Πανεπιστήμιο του Cambridge, κ.ά.


ΔΕΜΕΡΤΖΗ  ΕΛΕΝΗ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την σχολή της Ρούλας Πατεράκη και συνεργάστηκε με τον θίασο της. Στην Αθήνα έπαιξε στις παραστάσεις: «Η απαγωγή της Σμαραγδώς» του Κουνελάκη,  σκην. Θ. Προυτζόπουλου, «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Γριμπογιέντωφ, σκην. Λ. Βογιατζή, «Περιπέτειες του έρωτα στη χώρα των Φαντασμάτων» του Πλ. Καϊτατζή, σκην. του ίδιου. Στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έπαιξε στα «Παντρολογήματα» του Γκόγκολ  σκην. Γαβριηλίδη. Επιστρέφοντας στην Αθήνα έπαιξε στη «Μήδεια» του Ευριπίδη σκην. Μ. Μαρμαρινού, στους «Κομμούς της Ηλέκτρας» ( Αισχύλου - Σοφοκλή - Ευριπίδη) σκην Ρ. Πατεράκη, «Δεν μπορώ να φανταστώ το αύριο» του Τ.Ουίλλιαμς, σκην Α. Δαβή, «Το δέντρο των τροπικών» του Γ. Μισίμα, σκην Α. Δαβή, «Πάρτυ γενεθλίων» του Χ. Πίντερ, σκην Α. Δαβή, στο «Μάκβεθ» του Σαιξπηρ, σκην. Α. Δαβή. Στον κινηματογράφο έπαιξε στη μικρού μήκους ταινία «Μελό» σκην. Μ. Δουκέλη και στις μεγάλου μήκους «Τόπος» σκην. Α. Αγγελίδη, «Τα Χρόνια της Μεγάλης Ζέστης» ,σκην.  Φρ. Λιάπα, «Η Αριάδνη μένει στη Λέρο», σκην.Θ. Ρακιντζή, «Ακροπόλ»  σκην. Π. Βούλγαρη, «Αλιόσα» σκην. Θ  Σκρουμπέλου. Συμμετείχε στις τηλεοπτικές σειρές «Στον αργαλειό του Φεγγαριού» σκην. Κ. Ζώη, «Δεσμώτες» σκην. Πλ. Καϊτατζή). Σκηνοθέτησε το «Νησί» του J. Sounders για τον Δήμο της Αθήνας. Διδάσκει λόγο και υποκριτική σε μαθητές και επαγγελματίες ηθοποιούς. Από το 2000 είναι υπεύθυνη του τμήματος θεατρικού παιχνιδιού του κέντρου Κ.Δ.Α.Π. Δήμου Δάφνης. Δημιούργησε το Θέατρο «Αλκμήνη» με τον Ακη Δαβή απ’ όπου  αποχώρησε μετά τον αιφνίδιο θάνατο του στενού φίλου και συνεργάτη της.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΜΑΝΟΣ
Γεννήθηκε το 1962. Δάσκαλος. Έχει αφιερωθεί στην παιδική τέχνη. Σπούδασε ζωγραφική στη σχολή Βλαχόπουλου και φωτογραφία στη Σχολή Εικαστικής Τέχνης του Κάουνιάινεν Φινλανδίας. Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ως ξένος λέκτορας όπου και σπούδασε Αισθητική, Φιλοσοφία της Τέχνης και Ιστορία της Τέχνης. Σπούδασε, ακόμη,  σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμό, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια, έως και σήμερα, είναι Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων στην Α΄ Δ/νση Π.Ε. Αθηνών του Υπουργείου Παιδείας. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Ρόβανιεμι Φινλανδίας με θέμα διατριβής «Αγωγή και Εκπολιτισμός διαμέσου της Τέχνης με τη μέθοδο της κατευθυνόμενης αυτενέργειας – ελευθερίας». Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής αλλά και σε άλλες εικαστικές εκθέσεις…Tέλος, τρία έργα του βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου εικαστικών τεχνών στη γενέτειρά του, Απείρανθο.




ΕΥΠΑΤΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
Εργάζεται ως εκπαιδευτικός μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 1993. Είναι πρωτεύσασα αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος πτυχίων Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής (Ωδικής, Αρμονίας και Αντίστιξης). Στη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών ασχολήθηκε με θέματα εκπαίδευσης και αγωγής ΑμΕΑ και ιδιαίτερα ατόμων με νοητική υστέρηση και το 2004 εξειδικεύτηκε στο πλαίσιο πανεπιστημιακού προγράμματος (ΕΚΠΑ) στην εκπαίδευση ατόμων με τύφλωση και σοβαρά προβλήματα όρασης. Έχει παρακολουθήσει και ειδικευτεί σε μουσικοπαιδαγωγικά συστήματα (Kodaly, Orff, Dalcroze κ.λπ.) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts in Music Education) στον τομέα της Μουσικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Education), όπου και εκπονεί διδακτορική διατριβή με κύριο θέμα έρευνας την αξιολόγηση της μουσικής ποιότητας προγραμμάτων μουσικής προπαιδείας και εκπαίδευσης. Από το Νοέμβριο του 2006 είναι αποσπασμένη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων. Έχει συμμετάσχει ως αξιολογήτρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στο έργο συγγραφής διδακτικών πακέτων της μουσικής, ως επιμορφώτρια σε ΠΕΚ και διοργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε θέματα αισθητικής αγωγής και πολιτισμού.


ΖΙΡΩ ΟΛΓΑ
Είναι ζωγράφος (Accademia di Belle Arti, Brera, Μιλάνο) και γλύπτρια (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών). Με Υποτροφία του Ι.Κ.Υ. απέκτησε MASTER, Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1996). Από τον Αύγουστο του 2007 υπηρετεί ως Σχολική Σύμβουλος Καθηγητών Εικαστικών Μαθημάτων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Με συγγραφική ομάδα έχει γράψει τα βιβλία της Μέσης Εκπαίδευσης Εικαστικά Α΄ Ενιαίου Λυκείου και Ιστορία της τέχνης Γ΄ Τάξη Ενιαίου Λυκείου. Τα γλυπτά της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΜΕΝΗΣ
Σκηνοθέτης ειδικευμένος στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση. Ως υπεύθυνος του εργαστηρίου οπτικοακουστικής έκφρασης στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» και ως μέλος της ΑΜΚΕ «Καρπός» (www.karposontheweb.org) έχει πάρει μέρος σε πολλά προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, έχει συγγράψει εκπαιδευτικά έντυπα σχετικά με τον κινηματογράφο και έχει δημοσιεύσει άρθρα για διάφορα θέματα οπτικοακουστικής παιδείας και εκπαιδευτικής τεχνολογίας.


ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ
Είναι θεατρολόγος και ηθοποιός. Έχει εργαστεί στο Εθνικό Θέατρο για επτά χρόνια, ως υπεύθυνη του Αρχείου του Θεάτρου και σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων Έχει διδάξει «Διδακτική του Θεάτρου - Θεωρία και Πρακτική» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, «Εμψύχωση Θεατρικής Κούκλας» στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Διδασκαλείο Προσχολικής Αγωγής Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει Ιστορία/Δραματουργία Θεάτρου σε Δραματικές Σχολές (Δραματική Σχολή Εμπρός - Εργαστήριο, Ωδείο Αθηνών, Πράξη Επτά, Πρώτη Πράξη Τάσου Χαλκιά κ.ά.) και Θεατρική Αγωγή στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρακα. Είναι συγγραφέας του εκπαιδευτικού βιβλίου «Θέατρο - Θεατρική Παιδεία» (ΚΕΕ-ΥΠΠΟ). Παίζει στο θέατρο και στον κινηματογράφο συστηματικά από το 1993. Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός με πολλές ομάδες θεάτρου και χορού από το 2000 και εξής. Το 2009 σκηνοθέτησε την παράσταση «Vivid Film/ Μετά τον αφρό».




ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
Αποφοίτησε το 1989 από το τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ., με ειδικότητα στα Νεοελληνικά. Εργάστηκε από το 1990 έως το 1997 στην ιδιωτική εκπαίδευση. Διορίστηκε στη δημόσια μέση εκπαίδευση το 1998 και σήμερα εργάζεται στο 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων με θέμα τη γλώσσα και το θέατρο στην εκπαίδευση και συμμετείχε σε εργαστήρια Αγωγής Υγείας. Παρακολούθησε την ετήσια επιμόρφωση φιλολόγων στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), τη χρονιά 2002-2003, δημοσιεύοντας την εκπαιδευτική της πρόταση στον τόμο «Φιλόλογοι στον Υπολογιστή» (εκ. Καλειδοσκόπιο). Έχει υλοποιήσει ποικίλα προγράμματα πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας στα σχολεία όπου εργάστηκε.



ΚΑΨΙΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Εργάζεται ως καθηγητής καλλιτεχνικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Βασιλικών, όπου από το 1998, με τον γυμνασιάρχη κ. Χάρη Καϊτατζή, δημιούργησαν ένα πρότυπο για τα ελληνικά σχολεία, Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών, «Το Μήλον της Έριδος», στο οποίο διδάσκει Ελεύθερο Σχέδιο, Ζωγραφική, Χαρακτική, Ξυλογραφία και Χαλκογραφία, ψυχρή και θερμή χάραξη, Αγγειοπλαστική, Γλυπτική, Φωτογραφία και Ιστορία της Τέχνης. Οργάνωσε και επιμελήθηκε 32 Εκθέσεις του Εργαστηρίου και έλαβε μέρος σε 9 ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το1994 πραγματοποίησε 32 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε περισσότερες από 200 ομαδικές. Πραγματοποίησε 24 διαλέξεις-παρουσιάσεις των τεχνικών της Χαρακτικής, στο Τελλόγλειο, Μακεδονικό Μουσείο, Μονή Λαζαριστών, Βαφοπούλειο, Κέντρο Πολιτισμού Δ.Θ., Πινακοθήκη Αβέρωφ, Ξάνθη κ.ά. Από το 2002 σχεδιάζει κατασκευές, εγκαταστάσεις και γλυπτά σε μεγάλη κλίμακα, με υλικό τον οξειδωμένο σίδηρο. Ζει στην Επανομή Θεσσαλονίκης.


COM.ODD.OR
Από το 2004 οι COM.ODD.OR [σόφυ παπαδοπούλου+γιάννης δρακόπουλος] έχουν συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, video art festivals, μουσικά events και διαδικτυακά projects, net art, εκθέσεις. Σήμερα ασχολούνται με interactive multimedia και live video performances [VJing]. Οι σπουδές τους περιλαμβάνουν προπτυχιακά της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και Βαρκελώνης [ζωγραφική, χαρακτική, πολυμέσα, videoart+performance], μεταπτυχιακές σπουδές στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης και στη Χαρακτική+νέα μέσα, με υποτροφία του ΙΚΥ στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Σπουδές στους Η/Υ_προγραμματισμό. Κάποιες ατομικές εκθέσεις: FOOTPRINTS of self direction 2008, Τεχνοχώρος, Αθήνα. Θέατρο: Η ΠΑΧΝΗ, Θέατρο ΠΟΡΕΙΑ, Αθήνα 2009 + 52ο Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας 09. Σύννεφο με παντελόνια Β. Μαγιακόφσκι, θέατρο Επί Κολωνώ 2009. Live video performances: Peekay Tayloh, Poeta Negra Records, BIOS-Αθήνα + Club ΜΥΛΟΣ, Θεσσαλονίκη 2004. Direct Connection, Υδρόγειος, Θεσσαλονίκη 2007. Electronic Soundscapes Loud Mansion, Αθήνα 2007. Εκθσεις+festival: 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη 2009. Synch Festival, Τεχνόπολη, Αθήνα 2009. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ 1, Αθήνα 2008. MIRfestival 2008, Αθήνα 2008. ATHENS VIDEO ART FESTIVAL 08, Αθήνα 2008. Οnedotzero festival in Athens, Bios, Αθήνα 2006. 12η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών, Ιταλία 2005. Videoart, «Εργοστάσιο» ΑΣΚΤ, Αθήνα 2005. RoomsToLet, Θεσσαλονίκη. 2005. Κέντρο NBK, Neuer Berliner Kunstverein, Βερολίνο 2004. “PRINTEXBO" 1999-2002. Διαδικτυακά project: http://www.withoutword-project.asfa.grΜη Λεκτική Επικοινωνία” 2006. http://www.hybridcity.info/ HYBRID CITY Narrative of the Unseen, Διεθνή Project 2006.

ΚΟΡΔΩΣΗΣ ΝΤΙΝΟΣ

Σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ. Ασχολήθηκε με κάποιες μορφές τέχνης, όπως ζωγραφική, (ατομική έκθεση το 1991) κ.α. Η μελέτη της αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας προσέφερε τις γνώσεις και το κίνητρο να ασχοληθεί με κατασκευές ηλιακών ρολογιών και μηχανών της εποχής εκείνης. Είναι διορισμένος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. από το 1979. Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και την τελευταία δεκαπενταετία κατ’ εξοχήν με το σχολικό θέατρο. Παρακολούθησε θεατρικά σεμινάρια (Δίκτυο των εκπαιδευτικών για το θέατρο) κι έγραψε δεκαπέντε θεατρικά έργα που ανέβηκαν στη σκηνή του 59ου Γυμνασίου Αθηνών όπου υπηρετεί καθώς και σε άλλες σχολικές και μη σκηνές. Ο προβληματισμός του γύρω από τη διδακτική των μαθηματικών τον ώθησε να ασχοληθεί με τη μαθηματική λογοτεχνία (ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ) και να γράψει μαθηματικό θέατρο.


ΚΥΡΔΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σπούδασε νομικά και παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2007 είναι Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στην Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών. Υπήρξε μέλος των συγγραφικών ομάδων του βιβλίου για τη διδασκαλία της γλώσσας στην Α΄ τάξη του δημοτικού και των βιβλίων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης. Συμμετείχε σε ομάδες σχεδιασμού προγραμμάτων με διαπολιτισμικό χαρακτήρα. Από το 1979 ασχολείται με την εκπαίδευση στα Μουσεία και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ, το Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Παιδικό Μουσείο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και άλλους φορείς. Ως επιμορφώτρια έχει εισηγηθεί θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και πρόληψης ρατσισμού, πρώτης γραφής και ανάγνωσης, παραγωγής λόγου στο σχολείο, διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, οικογενειακού γραμματισμού, σχεδιασμού πολιτιστικών δραστηριοτήτων και διαδρομών, εκπαίδευσης στα μουσεία, φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής με παιδιά. Έχει γράψει 4 βιβλία για παιδιά, έχει αποδώσει στα ελληνικά βιβλία για μικρά παιδιά, και έχει δημοσιεύσει άρθρα γύρω από τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα. Είναι μόνιμη συνεργάτιδα του εκπαιδευτικού περιοδικού Γέφυρες.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΚΗ  ΕΥΑ
Συντονίζει α)ομάδες παιδιών και νέων που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό με στόχο την ενδυνάμωση των μελών και των ομάδων καθώς και την εύρεση λύσεων από τις ίδιες τις ομάδες για τη βελτίωση της ζωής τους, β)ομάδες εκπαιδευτικών για την εφαρμογή των τεχνικών του θεάτρου για την Ανάπτυξη μέσα στη σχολική τάξη. Είναι διαχειρίστρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διηγήσεις», αντικείμενο της οποίας είναι η δραματική τέχνη και ο λόγος στη μάθηση, στο διάλογο και στην ανάπτυξη. Σπούδασε οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες στη Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στo University of King Alfreds UK στο «Θέατρο για την ανάπτυξη» (MATheater for Development”) Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με το συμμετοχικό θέατρο το «εκπαιδευτικό δράμα», «Θεατρικό παιχνίδι». Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση καθώς και του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 
Σπούδασε θέατρο στη Θεσσαλονίκη (Τμήμα Θεάτρου απθ), στο Κεντ (ukc) και στη Γλασκόβη (MPhil in Dramaturgy). Συνεργάστηκε στον τομέα της παραγωγής με το Θέατρο του Λόγου και τη νέα σκηνη και ως δραματολόγος με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Θεατρικό Εργαστήρι του κθβε, το θέατρο Αμόρε, το θέατρο Εμπρός, το θέατρο Επί Κολωνώ, το θέατρο Από Μηχανής, το θέατρο Χώρα καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Διδάσκει Θεατρική Αγωγή σε Δημοτικά σχολεία, Μουσικά Σχολεία και ιεκ από το 2002.

ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος. Διετέλεσε Πρόεδρος Παραρτήματος της Π.Ε.Θ (Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων) κατά την περίοδο 1992-1997. Συντονιστής εκκλησιαστικής εκπομπής σε Δημοτικό ραδιόφωνο επί 2 χρόνια. Δημοσίευσε άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά. Εργάζεται 22 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από το 1999 είναι στο 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας. Είναι συγγραφέας δυο έργων που αναφέρονται στην ιστορία και λαογραφία της Ευκαρπίας «Ένα σεργιάνι στο καλντερίμι της ιστορίας και του πολιτισμού της Ευκαρπίας» και «Ευκαρπία, η καρδιά μας μεθάει με τις αναμνήσεις σου…». Από το 2001 είναι εμψυχωτής της θεατρικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Ευκαρπίας που ανέβασε τις θεατρικές παραστάσεις «Κύριε…μπαμπά», «Ζητείται ψεύτης» και «Επικίνδυνο παιχνίδι». Έγραψε το θεατρικό κείμενο «Έλλη Λαμπέτη η ενσάρκωση του πάθους και του πόνου» που ανεβάστηκε από τη θεατρική ομάδα το Μάη του 2009 και επιχορηγήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Συμμετείχε σε πλήθος σεμιναρίων διαπολιτισμικότητας και θεατρικής παιδείας και στο πρόγραμμα «Η θεατρική τέχνη στην εκπαίδευση» που διοργάνωσε η Ανωτέρα Σχολή Θεάτρου «Ανδρέας Βουτσινάς» κατά την περίοδο 2008-09. Από το 2009-10 εφαρμόζει το Εκπαιδευτικό Δράμα ως εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών της Β΄ Γυμνασίου. Η χρήση τεχνικών του εκπαιδευτικού δράματος είναι συνεχές εργαλείο στη διδακτική του μαθήματός του.


ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, Γλυπτική στην E.N.S.B.A de Paris και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία της Τέχνης, από το Α.Π.Θ. Δίδαξε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης Εικαστικά και σήμερα είναι Σχολική Σύμβουλος. Συμμετείχε στην συγγραφή βιβλίων του ΟΕΔΒ. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά. Έχει λάβει μέρος σε ημερίδες και συνέδρια, σε εκθέσεις του Συλλόγου Γλυπτών και του ΕΕΤΕ. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ, του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδας και της Ένωσης Καθηγητών Εικαστικών Μαθημάτων.


ΛΑΟΥΞ - ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ ΑΝΝΕΤ
Είναι κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην πολιτιστική διαχείριση και καλλιτέχνις. Τα τελευταία 20 χρόνια ανέπτυξε καλλιτεχνική καριέρα στο κολλάζ και εκτός από εκθέσεις, παραδίδει μαθήματα κολλάζ σε παιδιά και ενήλικες.




ΛΑΠΠΑ ΠΟΥΠΕΤΑ
Σπούδασε κλασσικό και jazz πιάνο, φωνητική, κλασσικό-jazz-ινδικό και σύγχρονο χορό, κεραμική και κατασκευή μαριονέτας, μουσικοκινητική αγωγή, θεατρικό παιχνίδι, μουσικοθεραπεία. Ιδρυτικό μέλος της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας ENIGMA RECORDS. Συμπαραγωγός και μουσικός παραγωγός. Καλλιτεχνική επιμέλεια – συνεργασία  με sARThis THE ART WAY στο εικαστικό φεστιβάλ THE ART WAY FESTIVAL. Επαγγελματική ενασχόληση στο χώρο της διαφημισης, δημιουργια Διαφημιστικών Jingles. Συμμετοχή σε μουσικά σχήματα (ηλεκτρονική μουσική- αφρικάνικη-jazz-ethnic-brazilian). Σύνθεση-ενορχήστρωση-εκτέλεση παραγωγής του CD για παιδιά Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ με τον ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗ, FM Records. Δημιουργία του μουσικού σχήματος ΤΡΙΑ-ΛΑΡΙ-ΛΑΡΟ και πραγματοποίηση συναυλιών  για παιδιά σε 10 Ελληνικά νησιά, πρόγραμμα Υπουργείου Νέας Γενιάς. Συμμετοχή στην παιδική θεατρική παράσταση Τα Τραγούδια της Γης της Μουσικοθεατρικης Ομάδας ΗΧΟΣ ΠΛΑΓΙΟΣ του Άλκη Καλουμενου, στο θέατρο Κουν. Συμμετοχή στο θέατρο δρόμου της ομάδας ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ, Η Πομπή της Ειρήνης του ΖΑΝ-ΖΑΚ, του Δήμου Αθηναίων. Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση στη Θεατρική παράσταση Λεπτές Ισορροπίες της Δραματοθεραπευτριας Μανιας Συριοπούλου στην  Παιγνιοθήκη του Δήμου Κερατσινιού [παιδιών με νοητική καθυστέρηση]. Δημιουργία μαζί με τον ζωγράφο Γιώργο Σάρδη  του  οπτικοαουστικού σχήματος ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ. Στις εμφανίσεις τους αυτοσχέδια δρώμενα δημιουργούν ηχοχρωματικά  παιχνίδια. Συναυλίες [πιάνο-φωνή] στο ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΝΑΞΟΥ, και σε ASTIR, LEDRA MARRIOT, INDERCONTINENTAL”Premier”, IRIA,  Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης NOV BLUE, SALOON,NAXOS ROYAL, LAGOS MARE. Έχει διδάξει  μουσικοκινητική, χωροθεατρική έκφραση, εικαστικά, θεατρολογία, μουσική και δραματοθεραπεία σε σχολεία, κατασκηνώσεις, εικαστικά εργαστήρια, junior clubs και σχολές εναλλακτικών θεραπειών. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Στις ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ & ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ με σύνθεση, ενορχήστρωση και Εκτέλεση Μουσικής: ΣΚΙΕΣ του Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ, FLASH, VERDALAC του Β. ΚΟΤΡΩΝΗ, ASFAEL του Π. ΣΕΒΑΣΤΙΚΟΓΛΟΥ, PLUMERIA RUBRA της Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, SHABLO του Ο. ΛΑΠΠΑ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ντοκιμαντέρ του Π. ΣΕΒΑΣΤΙΚΟΓΛΟΥ, ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ταινία μεγάλου μήκους Π. ΣΕΒΑΣΤΙΚΟΓΛΟΥ. ΒΡΑΒΕΙΑ: 1987: Βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία Μικρού μήκους ALFAEL, 1988: Βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Διαφήμισης της Ν.Υορκης  για το Διαφημιστικό Jingle και ΜΕΡΕΝΤΑ του Α. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, 1994: Βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Καννων για το Τ.V Spot ΝΟΥΝΟΥ.

ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΑΡΙΑ
Σκηνοθέτης. Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση ZDF/3SAT, την EBU, εφαρμογές που συνδυάζουν γραφιστική και διαδραστικότητα καθώς και συνεργασίες για θεατρικές παραστάσεις. Από το 2001 διδάσκει video και οπτικοακουστικά σε παιδιά, νέους και δασκάλους σε ελληνικά και διεθνή προγράμματα. Έχει παρουσιάσει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαϊκά παιδαγωγικά συνέδρια.



ΛΥΡΑΥΛΟΣ
Βασικός στόχος του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς «Λύραυλος» είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη αναβίωση και ορθή προβολή και διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, με την ανακατασκευή των μουσικών οργάνων που ζωντανεύουν τους αρχαίους ήχους. Ο Λύραυλος έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το έργο του, το οποίο έχει καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και ερευνητική διάσταση. Από το «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» και την «Όπερα της Βαρσοβίας», από το «Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής» στην Στοκχόλμη και την «Corcoran Gallery» στην Ουάσιγκτον έως την συνεργασία με την «Κρατική Ορχήστρα Αθηνών» στο πλαίσιο των Πρώτων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, το Mendelssohn Haus στην  Λειψία, την συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας 2004 και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως : Boston University, Sorbonne, Concordia-Montreal, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και με πάνω από 500 παραστάσεις σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ο Λύραυλος έχει ταυτιστεί ως η πιο τεκμηριωμένη προσπάθεια ανάδειξης & προβολής της πλούσιας Αρχαιοελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς. www.lyravlos.gr

ΜΑΡΚΕΑ Γ. ΓΕΩΡΓΙΑ
Έχει PhD στη Μουσική Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Education), όπου σπούδασε με καθηγητή τον Keith Swanwick και με υποτροφία του ΙΚΥ. Στο Institute of Education πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορική έρευνα πάνω στη φύση του μουσικού ταλέντου υπό την επίβλεψη του καθηγητή Graham Welch. Από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 είναι Σχολική Σύμβουλος Μουσικής με έδρα την Α΄ Διεύθυνση Δ.Ε. Αθήνας. Είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε., μέλος της Ε.E.M.E. και έχει υπάρξει επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Παιδαγωγικής Πιάνου από το 2002 έως το 2006. Είναι ιδρυτικό μέλος του Καλλιτεχνικού και Πνευματικού Συλλόγου Αιγάλεω (υπεύθυνη στο Μουσικό τμήμα), μόνιμο μέλος του AT.IN.E.R. (Αθηναϊκό Ινστιτούτο για την Εκπαίδευση και την Έρευνα) και αξιολογήτρια του Υπουργείου Εργασίας και Απασχόλησης στον Πολιτισμό, Αθλητισμό και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Το συγγραφικό της έργο αποτελείται από εννέα βιβλία και δεκάδες άρθρα σε βιβλία και περιοδικά με κριτές.


ΜΙΑΡΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Γεννήθηκε στο Μουζάκι Καρδίτσας. Φοίτησε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Είναι κάτοχος πτυχίου Τ.Ε.Φ.Α.Α. και πτυχίου Τμήματος Εξομοίωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε τον Α΄ κύκλο Περιοδικής Επιμόρφωσης στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Αθηνών από 10/1/1994 μέχρι 31/3/1994. Έχει υλοποιήσει πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων (Περιβαλλοντικά, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικά), έχει σχεδιάσει και παρουσιάσει σχολικές γιορτές ποικίλου περιεχομένου, μέσω της αξιοποίησης των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση και έχει παρακολουθήσει πλήθος σχετικών σεμιναρίων («Αξιοποίηση των Τεχνολογιών και Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην εκπαίδευση» στο ΚΣΕ ΕΜΠ-ΤΜ. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ/«Βασικές Γνώσεις Πληροφορικής» Παρακολούθηση επιμορφωτικού σεμιναρίου 40 ωρών του ΥΠΕΠΘ, «Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες για την Εκπαίδευση: Ανάπτυξη και Υποστήριξη Προηγμένων Τηλεματικών Υπηρεσιών για τις Εκπαιδευτικές Μονάδες των Νομών Αττικής και Βοιωτίας»). Συμμετείχε ως εισηγητής σε δυο βιωματικά σεμινάρια που διοργάνωσε το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Βοιωτίας (2009).




ΜΠΑΤΣΙΚΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πελασγία Φθιώτιδας. Ζει στην Αθήνα. Έκανε καριέρα στην Πολεμική Αεροπορία, ως Αξιωματικός. Έχει εκδώσει 7 βιβλία (ποίηση, διήγημα, δοκίμιο). Είναι επίτιμος Πρόεδρος Λογοτεχνικού Ομίλου και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Λογοτεχνικού περιοδικού. Συμπεριελήφθη στα «Πρόσωπα της Χρονιάς» 2004, για την προσφορά του στον Πολιτισμό και στον Άνθρωπο. Υπήρξε ο κεντρικός ομιλητής της Ολυμπιάδας Γραμμάτων 2004, σε όλη τη χώρα. 
Μελέτη του για την Νεοελληνική Γλώσσα έτυχε επικρότησης της Ακαδημίας Αθηνών.  Έχει διακριθεί με Α΄ Βραβεία σε: Ιστορική Μελέτη (ισότιμα με Καθηγητή στην έδρα Ιστορίας του Πανεπιστημίου), στην Ποίηση (Πανελλήνιο και Διεθνή Διαγωνισμό), αλλά και στο Διήγημα. Αρθρογραφεί σε περιοδικά κι εφημερίδες με Δοκίμια, Άρθρα και Μελέτες. Έργα του συμπεριλαμβάνονται σε Ανθολογίες και σελίδες φορέων στο Διαδίκτυο, ενώ πολλά από αυτά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες Γλώσσες κι έχουν δημοσιευτεί σε ξένα έντυπα. Πολύ σημαντική κρίνεται η προσφορά του στα Γράμματα, λόγω και των πολλών συμμετοχών του σε αφιερώματα για Ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης, όπως: Μαρία Κάλας, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο, Διονύσιο Σολωμό, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γρηγόρη Μπιθικώτση κ.ά. και για θέματα, όπως: «Από τη Σταύρωση στην Ανάσταση, Ιδού ο Νυμφίος Έρχεται, Αιγαίο, Αλησμόνητες πατρίδες,  Άλωση της Πόλης, Ξενιτιά, Αθήνα, Έρωτας» κ.ά. 



ΜΩΡΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Σπούδασε ελληνική φιλολογία στην Αθήνα (1975). Έκανε D.Ε.Α. και διδακτορικό στo θέατρο (Paris III, Sorbonne 1986 και 1990). Παρακολούθησε ατελιέ και μαθήματα υποκριτικής και δραματικής τέχνης. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε δημόσια σχολεία (από το 1990 έχει οργανική θέση στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων), με απόσπαση στο Πάντειο Παν/μιο ως συνεργάτις του Γ. Ανδρεάδη στο Αρχαίο Δράμα (1994-5) και στο ΥΠ.Ε.Π.Θ. στο Τμήμα Πολιτιστικών (οργάνωση και κριτική επιτροπή Πανελλήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων Αρχαίου Δράματος και Σύγχρονου Θεάτρου, 1995-2000). Δίδαξε θέατρο στην εξομοίωση των δασκάλων (Παιδ/κό Τμήμα Παν/μίου Αθηνών, 1998). Οργάνωσε θεατρικά σεμινάρια και εργαστήρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Είναι Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Α' Αθήνας (2003-9). Έχει δημοσιεύσει σε διάφορα περιοδικά άρθρα για το Αρχαίο Δράμα, για το θέατρο και τη δραματοποίηση στο σχολείο. Έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις με τα ίδια θέματα σε πανεπιστήμια και σε εκπαιδευτικά συνέδρια. Συγγραφέας του βιβλίου «Θεατρική Αγωγή», Ε' και ΣΤ' Δημοτικού, 2006 (με Μ. Φραγκή, Π. Μουγιακάκο και Χ. Παπαδημούλη), καθώς και του βιβλίου «Σχολικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις» Δημοτικού, 2007 (με Π. Μουγιακάκο).


ΜΩΣΑΪΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris I - Sorbonne από όπου απέκτησε και τον μεταπτυχιακό τίτλο Φιλοσοφία της Κουλτούρας. Παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, όπου, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, των εικαστικών τεχνών και του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής για τη Δυτική Ευρώπη της F.I.P.F., μέλος της συντακτικής επιτροπής και διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού COMMUNICATION, συντονίστρια της ευρωπαϊκής μαθητικής διαδικτυακής εφημερίδας La souris à l’ école κ.ά. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει τιμηθεί από το Γαλλικό κράτος με τη διάκριση Chevalier dans lordre des palmes académiques. Σήμερα είναι Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.



ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Kατσαρού Αναστασία
Βεντούρη Ελένη
Γεώργα Ευαγγελία
Γκούντα Χριστίνα
Κυριάκης Δημήτρης
Μιχαηλίδου Ματίνα
Μοναστηριώτη Έφη
Μουρλά Μαρία
Νταντούρη Νικολέτα
Φραγκοπούλου Αγγελική
Ψημμένου Αγλαΐα

ΟΜΑΔΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ – ΒΙΝΤΕΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Βούτου Χριστίνα
Ελευθερίου Μάνος Ι.
Κορμαρής Νίκος
Μαστρογεωργάκης Δημήτρης
Παπαδονικολάκη Άννα
Πέσσαρη Ηλιάννα
Ραπακούσης Δημήτρης
Τερζής Χρήστος                                                   
Τουμπάνος Λεωνίδας
ΠΑΪΖΗΣ ΕΜΜ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Γεννήθηκε στον Πειραιά (1957). Αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών (1981). Ερευνητής και ειδικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Σχεσιοδυναμικής Παιδαγωγικής του Προσώπου στο Μαθηματικό Τμήμα και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών (1983-1991). Καθηγητής στο Γυμνάσιο & Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μ. Πετράκη – Βαλσαμίδου (1991-σημ.). Αναπληρωτής Διευθυντής Λυκείου - Γυμνασίου (1995-2004). Διευθυντής του Γυμνασίου (2005-2006). Ειδικός Συνεργάτης στο Γραφείο Υπουργού Παιδείας (1993-94). Συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής Συντονισμού του Προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση & Πολιτισμός» του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και ΥΠ.ΠΟ. (1994-2004). Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικών της ΓΣΕΕ, επιστημονικός υπεύθυνος των ερευνών στον τομέα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (2004-σημ.) και του σχεδιασμού των προγραμμάτων και του εκπαιδευτικού υλικού της Συνδικαλιστικής Εκπαίδευσης του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ. Δεύτερος Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας και υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων (2006). Ως εμπειρογνώμονας στον Τομέα των Προγραμμάτων Εκπαίδευσης και Πολιτισμού έχει εκπροσωπήσει από το 1996 τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδας σε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συναντήσεις Εμπειρογνωμόνων, ενώ σε θέματα χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής για την Πολιτισμική Αγωγή έχει μετάσχει σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΟΥΝΕΣΚΟ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δικτύων για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντι-νών Σπουδών, 1985), του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, 2007) και από το 2008 εκπονεί τη διατριβή της στο ίδιο τμήμα σχετικά με το Νεο-ελληνικό θέατρο. Παρακολούθησε τριετή κύκλο θεατρικών σπουδών (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μοσχά-του). Άλλα σεμινάρια: Σύγχρονο Θέατρο-Θεωρητική ( 1999, Πανελλήνιοι μαθητικοί αγώνες), Προώθηση θεατρικής αγωγής στην εκπαίδευση (1997, Εθνικό θέατρο), Παιδαγωγική θεάτρου (1997, Ι.Δ.ΕΚ.Ε ) κ.ά. Από το 1992 εργάζεται ως φιλόλογος στο 1ο Λύκειο Μοσχάτου. Σκηνοθέτησε τη θεατρική ομάδα του 1ου Λυκείου Μοσχάτου: Πανουργίες του Μπερτόδουλου του Γ. Σκούρτη 1995, Αρχοντοχωριά-της του Μολιέ-ρου 1996, Υπηρέτης δυο αφεντάδων του Γκολντόνι 1998, Παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας του Γ. Θεοτοκά (Α΄ Βραβείο στους Περιφερειακούς Αγώνες Σχολικού θεάτρου, 1999), Παρουσίασις του έρωτος της Μ. Παναγιωτοπούλου (Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ Περιφ. αγώνες σχολικού θεάτρου 2000), Εκκλησιάζουσες του Αρι-στοφάνη 2001, Αγάπη από σιμιγδάλι, λαικό παραμύθι 2002, Ειρήνη του Αριστοφάνη 2003. Σκηνοθέτησε επίσης την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ΑρΠιΛεΜα: Όνειρο θερινής νυκτός του Σαίξπηρ 2000, Καβγάδες στην Κιότζια του Γκολντόνι 2001, Αγάλματα, δρώμενο δρόμου 2001, Έρωτα, που το νου και την καρδιά μου παίρνεις της Μαρίας Παναγιωτοπούλου, αφιέρωμα στην παγκό-σμια ημέρα του θεάτρου 2002. Από το 2002 είναι υπεύθυνη της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Μοσχάτου: Νεράιδα του Ζαν Ζιρωντού 2003, Ένα ψέμα που λέει πάντα την αλήθεια της Μαρίας Παναγιωτοπούλου, αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα του θεάτρου 2003, Βεντάλια του Κ. Γκολντόνι 2004, Reality show 2006. Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας 2007, Δρόμοι της ζωής μας 2008 κ.ά.


ΠΑΝΑΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Παιδαγωγικού Τμήματος Δασκάλων και του Πάντειου Πανεπιστημίου. Υπήρξε Υπεύθυνη του εργαστηρίου Εικαστικών στην Π.Ε. Ν. Ηρακλείου, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος «Μελίνα-Εκπαίδευση και Πολιτισμός» από το 1994 έως το 2003. Από το 2003 μέχρι και σήμερα είναι Υπεύθυνη Πολιτιστικών στην Π.Ε. Ν. Ηρακλείου. Έχει διοργανώσει και υλοποιήσει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων σε εκπαιδευτικούς σχετικά με την Αισθητική αγωγή. Ειδικότερα ασχολήθηκε με τις επιμέρους ενότητες: «Η κούκλα στην εκπαιδευτική διαδικασία», «Εργαστήριο κατασκευής μάσκας», «Τα εικαστικά στην εκπαίδευση», «Χρώμα - μάσκα- κούκλα», «Εικαστική προσέγγιση του μουσείου», «Παίζω με το χρώμα», «Το μουσείο ως χώρος και αφορμή δημιουργικής έκφρασης και δημιουργίας», «Χρώμα - σχήμα - υφή», «Μεθοδολογία Εικαστικών», «Το σχήμα και το χρώμα στη ζωή μας. Διδακτικές προσεγγίσεις για τα εικαστικά Α΄ και Β΄ τάξης», «Εικαστική προσέγγιση: Τα δέντρα, οι φίλοι μας», «Ταξίδι στη Μινωική Κρήτη», «Ο πηλός σαν μέσο έκφρασης», «Το σχολείο «ντύνεται» θεατρικά», «Καινοτόμες δράσεις» κ.ά.


ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Γεννήθηκε το 1961. Είναι δάσκαλος και μουσικός, MSc Πολιτικής Επιστήμης – Κοινωνιολογίας και υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέθεσε μουσική για θέατρο: Αυλή των Θαυμάτων του Ι. Καμπανέλλη, Μικροαστικοί γάμοι και Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν του Μπ. Μπρεχτ, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ, Ο ποπολάρος του Γρ. Ξενόπουλου και Η βεγγέρα του Δ. Καπετανάκη. Για το «Θέατρο για Παιδιά»: Το όνειρο του Σκιάχτρου, Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι, Τα γουρουνάκια κουμπαράδες του Ε. Τριβιζά, Όρνιθες και Πλούτος του Αριστοφάνη, Περπατώ εις το δάσος της Στ. Μιχαηλίδου. Βραβεύτηκε τρεις φορές ως συνθέτης σε φεστιβάλ θεάτρου. Εξέδωσε το βιβλίο Η ποίηση στο δημοτικό σχολείο – όψις και μελοποιία, 2005, εκδόσεις ΝΑΚΑΣ.


ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΙΜΟΣ
Είναι Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εμψυχωτής θεάτρου (Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, 2004). Διδάσκει επίσης στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του Π.Τ.Δ.Ε. του Δ.Π.Θ. και σε Σχολές Θεάτρου. Η εργασία του μεταξύ άλλων επικεντρώνεται στη θεατρική – παιδαγωγική έρευνα και συγγραφή καθώς και στην εμψύχωση σε βιωματικά θεατρικά εργαστήρια. Αξιοποιεί το Θεατρικό Παιχνίδι από το 1994 και τη Διερευνητική Δραματοποίηση (inquiry drama) από το 1999 ως βασικές μεθόδους στη θεατρική παιδεία και εμψύχωση των εκπαιδευτικών.


ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΑΛΕΞΙΑ
Γεννήθηκε στη Λεμεσό Κύπρου. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε δίπλωμα διετούς φοίτησης του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην ειδίκευση «Παιδική Λογοτεχνία» έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών με κατεύθυνση «Διδακτική Γλώσσας, Λογοτεχνία-Θέατρο και Εκπαίδευση». Αμέσως μετά ανέλαβε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο αντικείμενο «Θέατρο για παιδιά και νέους». Υπήρξε εισηγήτρια στο πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών με αντικείμενο τη θεατρική παιδεία. Παράλληλα υλοποίησε πρόγραμμα θεατρικής παιδείας στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Βοιωτίας. Επίσης συμμετείχε στην οργάνωση και στην υλοποίηση δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Λόγου και Τέχνης του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ υπήρξε εισηγήτρια σε συνέδρια λογοτεχνίας και θεάτρου με διεθνή συμμετοχή. Από το Σεπτέμβριο του 2006 βρίσκεται στη θέση Υπευθύνου Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, έχει διοργανώσει πλήθος σεμιναρίων Αισθητικής Αγωγής με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών και έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια με αποδέκτες εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συνεργαστεί με δήμους και συλλόγους στην οργάνωση σεμιναρίων θεάτρου, στην παρουσίαση βιβλίων, στην πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.


ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ-ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διπλώματος της διετούς εκπαίδευσης «Μουσειακής Εκπαίδευσης» του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και του Μεταπτυχιακού Τίτλου «ΜΑ Drama in Education, University of Central England in Birmingham». Από το 2001 εργάζεται ως δασκάλα στο δημόσιο. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του NATD (National Association for Teaching Drama) της Αγγλίας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος. Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στη διδασκαλία με θέμα «Δραματική τέχνη και Μουσειακή εκπαίδευση». Έχει συμμετάσχει στην οργανωτική επιτροπή της «5ης διεθνούς συνδιάσκεψης για το Θέατρο στην εκπαίδευση», στη διοργάνωση και διδασκαλία ετήσιων κύκλων σεμιναρίων για τη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διηγήσεις», αντικείμενο της οποίας είναι η δραματική τέχνη και ο λόγος στη μάθηση, στο διάλογο και στην ανάπτυξη. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μέσα από τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος παραστάσεις με παιδιά 6-12ετών.


PFAFF ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Εικαστικός καλλιτέχνης με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Γερμανία. Στο έργο του εστιάζει κυρίως σε έργα χώρου που εμπλέκουν τα περισσότερα εικαστικά μέσα. Έχει τιμηθεί με βραβεία και υποτροφίες και έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, παρουσιάσεις και δράσεις/performances στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Έχει διδακτική εμπειρία ετών στην εικαστική εκπαίδευση και σε σεμινάρια αυτογνωσίας. Είναι διπλωματούχος γεωπαθολόγος και ο ιδρυτής του House of Light Hellas, χώρο αυτογνωσίας και θεραπείας. Έχει δώσει διαλέξεις/ομιλίες με θέματα, όπως Η Πνευματικότητα στην Τέχνη, Η αναγκαιότητα για ένα ιερό πάντρεμα Τέχνης-Επιστήμης-Θρησκείας, Συν-Είδηση, Αρνητικό εγώ και το κίνημα της Νέας Εποχής κ.ά. Από το 2003 πραγματοποιεί εργαστήρια για απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της τέχνης με παιδιά και ενήλικες, σε συνεργασία με φορείς και σχολεία.


ΠΟΛΥΔΩΡΙΔΟΥ ΙΟΛΗ
Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ (1984 τμήμα Νεοελληνικών σπουδών) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος πάνω στην ποίηση (1997 ). Το 1986 το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου απένειμε στην ποιητική συλλογή της «Πρώτες Γραφές» το 1ο βραβείο ποίησης Νέων Λογοτεχνών. Παρακολούθησε διάφορα εργαστήρια - σεμινάρια σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση, τη γλώσσα, τη διαπολιτισμική διδακτική και υλοποίησε αντίστοιχα προγράμματα στα σχολεία όπου υπηρέτησε. Συμμετείχε ως εισηγήτρια πάνω σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης σε διημερίδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Παρακολούθησε Εκπαιδευτικό Δράμα στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ανδρέας Βουτσινάς» στη Θεσσαλονίκη κατά το έτος 2008-09. Εργάζεται στη μέση εκπαίδευση από το 1990, ασχολούμενη ιδιαίτερα με την εναλλακτική διδασκαλία της λογοτεχνίας, τη δραματοποίηση και τη διαπολιτισμική προσέγγισή της.


ΠΟΤΟΓΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Εργάστηκε στη Γαλλία ως συντηρήτρια έργων τέχνης. Παρουσίασε εκθέσεις, εισηγήσεις, έγραψε άρθρα και διοργάνωσε βιωματικά εργαστήρια ανάδειξης πολιτισμού στην Νάξο, στην ΑΣΚΤ Αθηνών, στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, στην Πινακοθήκη Αθηνών, στον Πολυχώρο Απόλλων της Νομαρχίας Πειραιά, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο Εθνικό κέντρο Ερευνών, στην Υπηρεσία συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), στο Αττικό μετρό και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2009 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Tεχνών Αθηνών παρουσίασε εισήγηση και εργαστήρια με θέμα «Τα αραβουργήματα στα Βασιλικά ανάκτορα της Αλάμπρα στη Γρανάδα», επίσης διοργάνωσε βιωματικά εργαστήρια ενηλίκων και διάλεξη για τον Έσερ στο Μουσείο Ηρακλειδών. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Καθηγητών Εικαστικών Μαθημάτων. Συνεργάζεται με την οργάνωση BRIDGES όπου τα Μαθηματικά και οι Τέχνες συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν σε μια διεθνή δημιουργική συνάντηση.


ΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΙΝΑ
Σπούδασε Αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Πολιτισμική Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εργάζεται ως αρχαιολόγος στα Μουσεία Νικόπολης και Άρτας στις ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές και στην οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.


ΠΡΙΟΝΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Είναι απόφοιτος και κάτοχος Β.Α. του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Από το 1996 εργάζεται ως μόνιμος εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής Π. Ε. στη Νίκαια Πειραιά. Είναι εκπαιδευτικός συνεργάτης, της Χ.Α. Νίκαιας όπου διατηρεί και διευθύνει την Παιδική Ορχήστρα Φλογέρας καθώς και καλλιτεχνικός συνεργάτης της Ανδρικής Χορωδίας Νίκαιας στη θέση του μόνιμου ακομπανιατέρ των χορωδιακών συνόλων της. Είναι μέλος του συλλόγου αποφοίτων του Τ.Μ.Σ Θεσσαλονίκης, τακτικό μέλος της Ε.Ε.Μ.Ε., Γενικός Γραμματέας της Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε. και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα της Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε.


ROSS MALKOLM
Το 1967, ο Malcolm Ross, απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Cambridge με Μεταπτυχιακό τίτλο ΜΑ, έχοντας για μερικά χρόνια διδάξει σε σχολεία και σε ένα Κολλέγιο Εκπαίδευσης, γίνεται μέλος του Πανεπιστημίου του Exeter. Το 1968 αποσπάται στο Συμβούλιο των Σχολείων για να διευθύνει την πρώτη Εθνική Ερευνητική Εργασία για το Αναλυτικό Πρόγραμμα των Τεχνών στα Σχολεία, στο Dartington College of Arts. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αυτής της Έρευνας: «Η Συναισθηματική Ευφυΐα» (The Intelligence of Feeling) του R.W. Witkin και «Οι Τέχνες και ο Έφηβος» (The Arts and the Adolescent) του ιδίου, ο Malcolm προσκαλείται να ιδρύσει τα Μεταπτυχιακά Τμήματα Σπουδών για τους ασκούμενους δασκάλους τεχνών του Ενωμένου Βασίλειου και του εξωτερικού, που θα λειτουργούσαν από κοινού στο Exeter και στο Dartington. Αργότερα εγκαινιάζει ένα Μεταπτυχιακό Τμήμα για τους Θεραπευτές Τεχνών σε συνεργασία με το IATE: Ινστιτούτο για τις Τέχνες στη Θεραπεία και την Εκπαίδευση στο Λονδίνο. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν τα: Οι Δημιουργικές Τέχνες (The Creative Arts), Οι Τέχνες και η Προσωπική Ανάπτυξη (The Arts and Personal Growth), Η Αισθητική Παρόρμηση (The Aesthetic Impulse), Οι Αξιώσεις των Συναισθημάτων (The Claims of Feeling), Αξιολογώντας τα Επιτεύγματα στις Τέχνες (Assessing Achievement in the Arts), Εκτίμηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Οργανισμών Τεχνών (Evaluating Education Programmes in Arts Organizations). Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση και το 1987 τοποθετείται ως Υφηγητής στην έδρα Εκπαίδευσης των Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Exeter. Κατά την αποχώρησή του από τη διδασκαλία με πλήρες ωράριο ο Malcolm ανακηρύσσεται Υφηγητής της Βασιλικής Κοινωνίας των Τεχνών. Τελευταία είναι επίτιμος Υφηγητής στην Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου του Exeter, τακτικά συνεισφέρει στο Τμήμα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, είναι Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Katowice στην Πολωνία και Καθηγητής στην έδρα Εκπαίδευσης των Τεχνών στο ΙΑΤΕ: Ινστιτούτο για τις Τέχνες στη Θεραπεία και την Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Metropolitan, Λονδίνο). O Malcolm συνεχίζει να δημοσιεύει και να δίνει διαλέξεις σε όλο το Ενωμένο Βασίλειο και το εξωτερικό. Η τελευταία του Έρευνα φέρει εικόνες βαθιάς γνώσης από την Κινέζικη Ιατρική που έχουν σχέση με τη δημιουργική διεργασία στις τέχνες.


ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Είναι εκπαιδευτική ψυχολόγος. Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικό δράμα με σκοπό την ευαισθητοποίηση κοινωνικών ομάδων σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Σπούδασε (BSc in Psychology, University of Toronto και MA in Psychology and Special Education, O.I.S.E. University of Toronto) και εργάστηκε σε Ιδιωτικές Κλινικές, σε Ερευνητικά Προγράμματα του Childrens Hospital και στο Υπουργείο Παιδείας του Οντάριο. Παρακολούθησε Εκπαιδευτικό Δράμα για τρία χρόνια στο Εργαστήριο του Θεάτρου Πόρτα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια σχετικά με το εκπαιδευτικό δράμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το bullying, την εκπαίδευση για την ειρήνη και το σωματικό θέατρο. Με εκπαίδευση εξ αποστάσεως (distance learning hrea.org) έχει πάρει μαθήματα για την εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει δουλέψει με ομάδες παιδιών σε προγράμματα διαχείρισης συγκρούσεων (Allin Peace 2001, 2003), όπως και με ενήλικες (Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας. ΥΠ.Ε.Π.Θ. 2003). Συμμετέχει σε δίκτυο γυναικών για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δράση σε σχολεία και Δήμους. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα για σχολεία και έχει επιμεληθεί την οργάνωση εβδομάδας ευαισθητοποίησης μέσω της Τέχνης για το περιβάλλον στο Δήμο Κηφισιάς.


ΣΑΡΙΔΟΥ ΖΩΗ
Πτυχιούχος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών, και διπλωματούχος της επαγγελματικής σχολής χορού της «Ραλλού Μάνου». Παρακολουθεί μαθήματα στη δραματική σχολή του Λ. Τριβιζά και συμμετέχει σε πολλά θεατρικά σεμινάρια. Συμμετέχει ως ηθοποιός και χορεύτρια, σε επαγγελματικές παραστάσεις χορού και θεάτρου. Για 17 χρόνια είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια στον Πολιτιστικό σύλλογο «Περί-Τεχνών» που στεγάζεται στη Νίκαια του Πειραιά. Σε αυτόν διδάσκεται θέατρο, χορός και μουσική σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Το παραπάνω χρονικό διάστημα αναλαμβάνει τη διοργάνωση και τη σκηνοθεσία χοροθεατρικών παραστάσεων, στο «Βεάκειο» θέατρο, στο «Δημοτικό θέατρο Πειραιά», στο «Κατράκειο» θέατρο κ.ά. Επίσης αναλαμβάνει την παραγωγή και τη σκηνοθεσία της παιδικής σκηνής του θεάτρου «Κατερίνα Βασιλάκου». Από τη θέση της Υπευθύνου Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, οργανώνει και παραδίδει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, με θεματολογία παρμένη από το παιδαγωγικό θέατρο, τον εκφραστικό και σύγχρονο χορό.


ΣΕΡΕΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ
Γεννήθηκε στο Βόλο. Φοίτησε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία καθώς και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών, υποτομέας «Θέατρο και Εκπαίδευση». Την περίοδο 2006-2007 μετείχε στη θεατρική ομάδα Πλους του εργαστηρίου Τέχνης και Λόγου του Π.Τ.Δ.Ε., τόσο με ερμηνεία ρόλων όσο και τη συγγραφή μονολόγου, για τη διακειμενική παράσταση Μπαλάντες του Μπραμς. Συμμετείχε στη συντακτική ομάδα του άρθρου Θεατρική χαρτογραφία του αθηναϊκού χώρου (περιοδικό Φουαγιέ, Ιούλιος-Αύγουστος, 2007). Έχει υλοποιήσει πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων (Περιβαλλοντικά, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικά) τόσο σε νομαρχιακό επίπεδο όσο και ως εξωτερική συνεργάτρια σε τέσσερα προγράμματα του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Έχει σχεδιάσει και παρουσιάσει σχολικές γιορτές ποικίλου περιεχομένου. Συμμετείχε ως εισηγήτρια σε δυο ημερίδες που διοργάνωσε το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Α΄ Διεύθυνσης Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (2004), καθώς και σε δυο βιωματικά σεμινάρια που διοργάνωσε το Γραφείο Πολιτιστικών θεμάτων Π.Ε. Βοιωτίας (2009). Επίσης υπήρξε εισηγήτρια στο Φόρουμ Νέων Επιστημόνων που διοργάνωσε το Π.Τ.Δ.Ε. (Αθήνα, 2008) με διεθνή συμμετοχή.


ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ, Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μοσχάτου 
Ησυχίδου Κατερίνα, ιδιωτική υπάλληλος
Μιχαλιτσιάνου Μαριλιάννα, ιδιωτική υπάλληλος 
Μουστάκα Γκέλη, οικιακά
Νικούδη Δήμητρα, ιδιωτική υπάλληλος
Πανέτσου Αγγελική, υπεύθυνη επικοινωνίας, σπουδάστρια
Παπαζαχαριάς Χρήστος, καθηγητής Αγγλικών
Τσάκαλου  Ουρανία, φοιτήτρια
Τσάρας Βασίλης, μηχανικός αεροσκαφών
Φωτεινίδης Γιώργος, φοιτητής
Χριστοφορίδου Λίζα, χημικός

ΤΕΡΕΖΑΚΗ ΧΡΥΣΑ
Σπούδασε Παιδαγωγικά και Οικονομικά. Ως υπότροφος του ΙΚΥ απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) με θέμα «Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός, ως εναλλακτική μορφή επικοινωνίας και μάθησης». Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτορας (PhD) στο ΕΑΠ στο Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Ενηλίκων». Συνεργάτιδα του Προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ και απόφοιτος του Εργαστηρίου «Παιδαγωγική Θεάτρου» του «Θεάτρου της Ημέρας», διετέλεσε βοηθός εμψυχώτρια του Εργαστηρίου Θεατρικού Παιχνιδιού (2001-04). Συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ), στις επιστημονικές ημερίδες του με θέμα «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» και διετέλεσε εμψυχώτρια βιωματικών εργαστηρίων στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Σύγχρονες Τεχνικές για την Ανάπτυξη Κριτικής και Δημιουργικής σκέψης» (2006-07). Το 2008 συντόνισε το εργαστήριο -“Η Μέθοδος Projectτου Προγράμματος «Εκπαίδευση στη Διαθεματική, Επικοινωνιακή και Πολύτεχνη διάσταση της Σύγχρονης Διδακτικής Πράξης» (ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ 2008), εξέδωσε το πρώτο βιβλίο της με θέμα «Η Πολιτισμική Αγωγή στην καθημερινή Διδακτική Πράξη», ενώ ακολούθησαν η έκδοση των α)«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Απόπειρες Σχεδιασμού και Υλοποίησης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Υλικού με τη μέθοδο Project» (2009), και β) «Εκπαίδευση Ενηλίκων-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών-Εναρκτήρια Συνάντηση: Το Α ίσως και το Ω» (2009). Το συγγραφικό της έργο αφορά, επίσης, στη συγγραφή δεκαπέντε επιστημονικών άρθρων και στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τα ΥΠ.Ε.Π.Θ. και ΥΠ.ΠΟ. Είναι μέλος της Ε.Ε.Ε.Ε και ιδρυτικό μέλος του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕ.Κ) και τελεί, σήμερα, υπό την ιδιότητα της Συντονίστριας-Προέδρου του.


ΤΖΑΜΑΡΓΙΑΣ ΤΑΚΗΣ
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και παιδαγωγικά στη Μαράσλειο Παιδ. Ακαδημία, στο Μ. Διδασκαλείο και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διδακτική Γλώσσας - Λογοτεχνίας - Θέατρο στην Εκπαίδευση. Υποψήφιος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Παν. Αθηνών και εκλεγμένος Ε.Ε.ΔΙ.Π. από το ίδιο τμήμα στο αντικείμενο «Θέατρο στην Εκπαίδευση». Επί εικοσαετίας δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δίδαξε θέατρο σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, θεατρικό αυτοσχεδιασμό στις Φυλακές Ανηλίκων Κορυδαλλού και ως καθηγητής υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Για 14 συνεχή χρόνια διευθύνει το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Κερατσινίου. Έχει σκηνοθετήσει 24 παραστάσεις είτε ως υπεύθυνος του Θεατρικής Σκηνής του Δήμου Κερατσινίου, της οποίας υπήρξε και ιδρυτής της το 1990, είτε συνεργαζόμενος με ελεύθερους θιάσους και νεανικά σχήματα. Ανάμεσα στα έργα που έχει σκηνοθετήσει συγκαταλέγονται: Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος (Καμπανέλλης), Ο Γάμος της Αντιγόνης (Βέργου), Η αυλή των θαυμάτων (Καμπανέλλης), Μικροαστικοί Γάμοι (Μπρεχτ), Η παμπόνηρος και η ενάρετος (Καρύδης), μονόπρακτα με το Πανελλήνιο της Κ. Βασιλάκου 1993, Η μαγεία του Παπαδιαμάντη, (σύνθεση σε μορφή Θ. Αναλογίου, Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου), Μαγικά μαξιλάρια και Οι περιπέτειες της Χριστίνας (δραματοποιημένη μεταφορά των έργων του Ευγ. Τριβιζά με φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΥΠΠΟ «Με ένα βιβλίο πετάω», Αγγέλα (Σεβαστίκογλου - Θεατρική Σκηνή Δήμου Κερατσινίου), Φωνές της Αντίστασης (δραμ. σύνθεση κειμένων - Θεατρική Σκηνή Δήμου Κερατσινίου), Τα πρόσωπά μου είναι εδώ (δραματουργική σύνθεση από επιστολές και λογοτ. κείμενα του Τσέχωφ - Θεατρική Σκηνή Δήμου Κερατσινίου), Κλελέκτρα (διακειμενική σύνθεση στο μύθο του Ατρέα με κείμενα Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Στάικου, Καμπανέλλη, Ρίτσου- Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου, Άμστερνταμ), Επέτειος (Στόρεϋ - Θεατρική Σκηνή Δήμου Κερατσινίου-Πανελλήνια πρώτη), Περπατώ εις το δάσος (Μιχαηλίδου - Φεστιβάλ Θεάτρου Fringe Εδιμβούργου), Ο καλός άνθρωπος του Σε-Τσουάν (Μπρεχτ - Θεατρική Σκηνή Δήμου Κερατσινίου, Από μηχανής Θέατρο), Ο Οθέλλος Ξαναγυρίζει (Καζαντζάκης-Εθνικό Θέατρο –Άδειος χώρος), Γελώντας άγρια (Ντουράνγκ - «Χρυσοθήρες», Πανελλήνια Πρώτη - 2ο Φεστιβάλ Τρίπολης και στο 7ο Φεστιβάλ Σύμης).Το 2003 ίδρυσε την εταιρεία «Δυτικά της Πόλης» με στελέχη από τη σκηνή του Κερατσινίου και με τη μορφή αυτή παρουσίασε τα διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου στον Άδειο χώρο της Πειραματικής του Εθνικού Θεάτρου, στο 3ο Φεστιβάλ Τρίπολης και στο Από Μηχανής Θέατρο με τον τίτλο Εις το ρεύμα της ζωής τους. Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Μπέκετ της Άννας Κοκκίνου στο Θέατρο «Σφενδόνη» με μονόπρακτα: Πήγαινε-Έλα και Τότε Που. Επίσης σκηνοθέτησε το Καλλιφόρνια Ντρίμιν του Βασίλη Κατσικονούρη που τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο Θεάτρου 2002 και παρουσιάζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. 2005. 2004. Έρωτος Φύσις (Διακειμενική Σύνθεση των Σαίξπηρ, Κορνάρου, Λόρκα, Ελύτη, Σινόπουλου, Σαπφούς), Φοιτητικός Θίασος «Πλους» (Παλιό Πανεπιστήμιο - Πλάκα, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών) Το 2004. Αρχείο Γιόχαν Φάτσερ (Μπέρτολτ Μπρεχτ σε διασκευή-μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη), Εταιρία Θεάτρου «Δυτικά της Πόλης» (Θέατρο επί Κολωνώ). Το 2005 Συνεχόμενοι Λυγμοί (δραματοποίηση σε διήγημα του Ηλία Πολλάτου) σε ενιαία παράσταση με το Versus του Χρ. Στρέπκου και το Trust του Γ. Λαμπρόπουλου με το γενικό τίτλο Τρία Νεοελληνικά Έργα σε πρώτη Παρουσίαση, Εθνικό Θέατρο- Πειραματική Σκηνή (Από Μηχανής Θέατρο- Πάνω Χώρος). Την ίδια χρονιά Η Τραπεζαρία (Α.Ρ. Γκέρνυ σε μετάφραση Θάλειας Σκαρλάτου), Εταιρία Θεάτρου «Συνθήκη» του ΟΕΘ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Θέατρο Πολιτεία).


ΤΣΟΥΤΣΙΑ-ΛΟΥΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Επίσης σπούδασε στο τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης στη Διεύθυνση Χορωδίας και στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Kodaly (1998-2001) και αποφοίτησε από το Ωδείο Kodaly. Ήταν αρχισυντάκτρια του θεατρικού περιοδικού «Εκκύκλημα» (1983-84). Είναι διευθυντικό μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των «Ρυθμών», έκδοση του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Κ. Ορφ. Είναι επίσης μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Μουσική σε Πρώτη βαθμίδα», έκδοση της Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε και συγγραφέας του Διδακτικού Πακέτου για τη Μουσική Αγωγή της Α΄ και Β΄ Δημοτικού (Π.Ι., 2009).


ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΑ
Σπούδασε χορό στην Ακαδημία Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών της Βιέννης. Ως χορεύτρια συνεργάστηκε με ομάδες χορού, όπως του Χ. Μανταφούνη, Σ. Σπυράτου κ.ά. Είχε πολυετή συνεργασία με την ομάδα «Χορικά» και την Ζουζού Νικολούδη, ως χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα ρεπερτορίου. Διδάσκει χορό και κίνηση στην Κρατική Σχολή χορού, στον διετή κύκλο Μουσικοκινητικής Αγωγής και στο διεθνές σεμινάριο Ρ. Κλάντεκ, στην Βιέννη.


ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΛΙΝΑ
Είναι εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εκπαιδευτικό Δράμα. Διδάσκει τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Θέατρο στο σχολείο» με την Άβρα Αυδή στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. καθώς και το μάθημα «Η δραματική τέχνη στην εκπαίδευση» στη δραματική σχολή «Θέατρο Ανδρέας Βουτσινάς». Από το 1993 ως το 2007 έχει εργαστεί ως δασκάλα Δράματος/θεάτρου σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία των Αθηνών, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για το Δράμα που οργανώθηκαν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικού Δράματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και άλλους φορείς. Συνέγραψε με την Άβρα Αυδή το βιβλίο «Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής» (Μεταίχμιο 2007).

ΧΟΛΕΒΑ ΝΑΣΙΑ
Θεατροπαιδαγωγός. Αποφοίτησε από το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μίου Θεσσαλονίκης, (υποκριτική και τη θεατρολογία) και είναι κάτοχος Master of Arts  στο Εφαρμοσμένο Δράμα (το θέατρο στην εκπαίδευση, το θέατρο ως εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης) από το πανεπιστήμιο του Exeter. Από το 2000 παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω στο θέατρο στην εκπαίδευση, ενώ έχει ολοκληρώσει ετήσια σεμινάρια στην εκπαίδευση ενηλίκων και στην ειδική αγωγή. Αυτόν τον καιρό ολοκληρώνει τις σπουδές της στη διερμηνεία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.  Έχει εργαστεί ως θεατροπαιδαγωγός σε νηπιαγωγεία, ολοήμερα δημοτικά σχολεία, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, δήμους, πολιτιστικά σωματεία, κατασκηνώσεις και ως επιμορφώτρια σε σειρά θεατρικών εργαστηρίων σε εκπαιδευτικούς και σε ομάδες της Ν.Ε.Λ.Ε. Τη χρονιά 2007-2008 συντόνισε για λογαριασμό του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση το πρόγραμμα «Εσύ όπως κι Εγώ – εξερευνώντας τη διαφορετικότητα μέσα από το θέατρο» σε σχολεία της ανατολικής Αττικής. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Εκπαίδευση και Θέατρο».


ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΑ
Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγίας και Διδακτικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών κατ΄ ανάθεση το μάθημα της Μουσικής, καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης διδακτική εμπειρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Κύπρος) σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Έχει συνεργαστεί με τα ΠΕΚ Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Τρίπολης και Αττικής ως επιμορφώτρια σε εκπαιδευτικούς μουσικής, φυσικής αγωγής, εικαστικών, πρωτοβάθμιας και προσχολικής εκπαίδευσης .Έχει πτυχίο και δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Η διδακτορική διατριβή της από το Πανεπιστήμιο του Reading της Μεγάλης Βρετανίας (1997) επικεντρώνεται στη συγκριτική μελέτη της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών μουσικής μεταξύ της Ελλάδας και της Μεγ. Βρετανίας. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής των διεθνών επιστημονικών περιοδικών: International Journal of Education and the Arts, International Journal of Music Education-Practice της International Society for Music Education (ISME), καθώς και των ελληνικών: Μουσικοπαιδαγωγικά της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), Μουσική σε πρώτη βαθμίδα της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ). Επίσης είναι μέλος του Review Board των διεθνών επιστημονικών περιοδικών: International Journal of Education in the Arts, International Journal of Educational Development. Είναι αντιπρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας. Είναι ακαδημαϊκή υπεύθυνη-συντονίστρια για το σχεδιασμό του Αναλυτικού Προγράμματος του μαθήματος της Μουσικής της Κύπρου κατ΄ ανάθεση από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο της με τίτλο Η Μουσική στην Εκπαίδευση:το Δίλημμα της Διεπιστημονικότητας από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου - Νάκας.


ΨΥΧΑΡΗΣ ΦΩΤΗΣ
Δάσκαλος στο 54ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Σπούδασε στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, στα Γιάννενα, και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο (μετεκπαίδευση). Παρακολούθησε θεατρικές σπουδές στη «Σχεδία» και στο «Θεατρικό Εργαστήρι του Πόρτα». Έχει συμμετάσχει, ως επιμορφωτής και επιμορφούμενος, σε διάφορα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά συνέδρια και σεμινάρια, σε έρευνες δράσης και σε πιλοτικά καινοτόμα προγράμματα. Ασχολείται με το εκπαιδευτικό δράμα. Έχει δημοσιεύσεις σε εκπαιδευτικά περιοδικά και συμμετοχή στη συγγραφή βιβλίων. Είναι παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου